Een Groene Krijtberg?

Wat doen wij als katholieke kerk in  de Amsterdamse binnenstad voor het milieu? Opgeteld komen we tot heel wat initiatieven.

ONZE GEBOUWEN: U zult het al gemerkt hebben: verwarming is uit sinds maart. De kachel in de kerk brandt niet meer sinds een half jaar. We zullen als het nog kouder wordt  in de weekeinden bescheiden stoken, alleen gedurende de vieringen.

De pastorie heeft dubbel glas in de meeste ruimtes sinds de verbouwing van 2000. De grote koffiekamer is de uitzondering: die wordt maar weinig gebruikt en ligt aan een beschutte binnenplaats. Overal elders is dubbelglas, en dat is heel ingewikkeld bij een rijksmonument. Er is nog wat te winnen bij betere isolatie van de vloeren. Op enkele plaatsen is radiatorfolie aangebracht bij de buitenmuren.

De kerk is een prachtig neogotisch rijksmonument, heel erg lastig om te verwarmen en te verlichten. Onze energierekening is gedaald toen enkele jaren geleden overal led-lampen zijn aangebracht. Bij zoveel vierkante meters glas en zoveel oude deuren is voortdurende tocht niet te vermijden. En dan zijn er de (open) voorzieningen om condenswater van de ramen af te voeren…

ECOLOGIE EN SPIRITUALITEIT: Vanuit de pastorie van de Krijtberg werken de jezuïeten. Pater Ben Frie is vanaf het begin in 2010 redacteur van Igniswebmagazine. Daar is een aparte rubriek voor artikelen over ecologie https://igniswebmagazine.nl/ecologie/.  Jan Stuyt schreef tien jaar geleden over de roeping van de kerk om groen te zijn: https://igniswebmagazine.nl/kerk/een-groene-kerk/. Pater Walter Ceyssens uit Leuven leidt met enige regelmaat retraites over ecologie en geloof.

In de wereldkerk heeft Paus Franciscus een hartstochtelijk pleidooi geschreven voor het behoud van de aarde – ons gemeenschappelijk huis –  met de encycliek Laudato Si.  Pater Ward Biemans van de Krijtberg schreef er een retraite bij: https://www.jezuieten.org/nieuws/op-retraite-tijdens-de-laudato-si-week/.  Deze retraite past in het aanbod van Bidden Onderweg, waar pater Nikolaas Sintobin één van de drijvende krachten is.

Sinds enkele jaren bestaat de Alliantie Laudato-Si Nederland, die deze zomer een stevige impuls heeft gekregen. Het is het centrum voor ecologische activiteiten van de katholieke kerk in Nederland, gesteund door de Konferentie van Nederlandse religieuzen. Alle informatie staat op hun website https://laudato-si.nl/.

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator