de nieuwe kathedraal van Sint Bavo in Haarlem

Is mgr. Jos Punt de elfde of de dertiende bisschop van Haarlem? De dertiende. De elfde sinds het herstel van de Bisschoppelijke Hiërarchie. De elfde sinds 1853, de dertiende sinds 1559. Toen werd het bisdom Haarlem opgericht. Er is nog een belangrijk jaartal in de geschiedenis van het bisdom Haarlem: 1955. Van 1853 tot 1955 beheerden de bisschoppen van Haarlem vrijwel heel de westelijke helft van Nederland: Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Het bisdom van na 1955 is vrijwel even groot als het bisdom van 1559.

De eerste bisschop

mgr Nicolaas van Nieuwland

mgr. Nicolaas van Nieuwland

Nicolaas van Nieuwland werd geboren in 1510. In 1541 werd hij al bisschop benoemd. Bisschop van Hebron in het Heilige Land. Daar had hij geen taak, maar ook nu nog moet elke bisschop een titelstad hebben om bisschop te kunnen zijn. Daar heeft hij verder niets te zoeken. Hij heeft een taak elders, meestal als hulp van een zetelend bisschop. Ook mgr. Punt had als hulpbisschop een eigen zetelstad ‘in de landen der ongelovigen’ zei men vroeger. Titulair bisschop van .. zegt men nu. Mgr. Jan Hendriks is titulair bisschop van Arsacal in Noord-Afrika. Nicolaas’ taak was: wijbisschop, hulpbisschop zijn van Utrecht. De enige bisschop in het Nederland van boven de grote rivieren in die dagen was de bisschop van Utrecht, en die had voor het verrichten van allerlei wijdingen altijd een of meer wijbisschoppen.

Achttien bisdommen

In 1559 werden er voor de toen met veel moeite één geworden Zeventien Nederlanden op verzoek van koning Philips II achttien bisdommen opgericht: drie aartsbisdommen: Mechelen, kerkelijke hoofdstad van de Nederlanden, Utrecht en Kamerijk (Cambrai). Boven de grote rivieren werd Utrecht aartsbisdom, en Middelburg, Haarlem, Deventer, Groningen en Leeuwarden bisdom. Kort daarna begon het zoeken naar geschikte bisschoppen. Voor Haarlem werd Nicolaas benoemd. Op 6 november 1561 aanvaardde hij zijn benoeming, op 1 februari 1562 hield hij zijn intrede. Hij was toen dus al meer dan twintig jaar bisschop, maar nu bezette hij de bisschopszetel in de oude St.Bavo, die daarmee kathedraal werd. (Limburgers, die op 29 september 2001 voor de inbezitname van de zetel een taxi namen naar de St.Bavo-kathedraal werden dan ook op de Grote Markt afgezet. Haarlem is de enige stad waar de kathedrale kerk van 1559 ook na de protestantisering van de kerk de naam van kathedraal heeft behouden. Natuurlijk is er na 1853 een nieuwe r.k. kathedraal gekomen, maar zo modern denken vele taxi-chauffeurs niet.) Bron: website bisdom Haarlem -Amsterdam

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Als Amsterdamse kerkgemeenschap maakt de Krijtberg deel uit van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

De kathedraal, toegewijd aan de heilige Bavo, staat in Haarlem.

mgr_Punt2014

mgr. Jozef Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

mgr_Hendriks2014

mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam