VastenActie: Jennifer
VastenActie: Jennifer

Genifer groeide op in Quibdó, in het departement Chocó in het westen van Colombia. Door het gewapende conflict en het overal aanwezige geweld werd genifer gedwongen haar huis te verlaten. Zij verhuisde naar Buenaventura aan de kust in de Valle del cauca. Het is de armste stad van Colombia: 91% van de bevolking leeft op of onder de armoedegrens.

Genifer was vastbesloten om niet in de armoede ten onder te gaan en onzichtbaar te worden voor de wereld zoals zo veel IDP’s (vluchtelingen in eigen land) in Colombia. “Er waren momenten dat de situatie om mij heen zo gewelddadig werd dat ik er aan dacht mijn land te moeten verlaten,” zegt ze. Maar de zorg voor haar dochtertje gaf haar kracht en weerbaarheid om te blijven dromen van een beter leven in Colombia en om die droom waar te maken.

In 2015 schreef Genifer zich in voor een kookcursus traditionele Colombiaanse gerechten. Binnen enkele maanden waren Genifer en drie van haar klasgenoten experts geworden in het maken van onder andere cocada’s, een zoetigheid met kokosnoot die in heel Latijns-Amerika wordt gegeten en die vooral in Colombia populair is. De vier vrouwen wilden hun eigen geld verdienen en besloten wat ze hadden samen te leggen om ingrediënten te kopen om dan cocada’s op straat te verkopen. Het werkte: de snoepjes die ze maakten waren zo lekker dat ze aan het einde van hun eerste dag uitverkocht waren.

Dat was de start van een klein bedrijfje. Eerst liet de school van de kookcursus hen gebruik maken van de keuken op school, zo lang ze ingeschreven waren. Maar eenmaal afgestudeerd, hadden Genifer en haar vrienden een alternatief nodig. Ze probeerden eerst een goedkope houtkachel. Maar de rook beïnvloedde de smaak van de cocada’s zodanig dat de verkoop daalde. Toen tekende een klant mee om een goed kooktoestel te kopen op krediet. “Maar, we waren zo bang om schulden te maken dat we een toestel met maar één brander kochten” herinnert Genifer zich. “We maakten cocada’s in twee smaken, kokosnoot en passievrucht. Maar het duurde te lang om die twee soorten te maken op die ene brander”.

In 2017 ontdekten Genifer en haar partners JRS-Colombia. Met behulp van JRS konden ze een fornuis met meerdere branders aanschaffen. Zij konden ook een basisopleiding boekhouden volgen. Dat helpt hen om hun bedrijf beter te runnen. De vier jonge ondernemers verkopen nu gemiddeld 500 cocada’s per dag. “Veel mensen bestellen ze op voorhand, dus we hoeven niet meer zo vaak de straat op om ze te verkopen”, aldus een gelukkige en trotse Genifer.

De held van dit verhaal is niet JRS. De vastberadenheid, de vaardigheid en de vindingrijkheid van Genifer en haar vrienden gaven de doorslag. Het enige dat JRS moest doen was hen een helpende hand bieden. 14 september 2018

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator