Op uitnodiging van Franciscus

In het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid zijn enkele duizenden mensen die op straat leven of hebben geleefd, uit heel Europa, op pelgrimage naar het Vaticaan. Daar zal een driedaags jubileum plaats vinden speciaal voor daklozen. Dit bijzondere jubileum (van 11 tot en met 13 november) is een van de laatste evenementen voor het einde van het Heilig Jaar dat op 20 november wordt afgesloten. De Krijtberggemeenschap heeft op 2 oktober een fund raising gehouden om deze reis mede financieel te ondersteunen.

Verslag van de ontmoeting van de paus met de pelgrims.

De Italiaanse organisatie Fratello, die het jubileum organiseert, liet in een reactie weten: “Deze tijd van pelgrimage en van ontmoeting met paus Franciscus zal de meest kwetsbare mensen in onze maatschappij, die vaak uitgesloten worden, de kans bieden om te ontdekken dat hun plaats in het hart van God is en in het centrum van de Kerk.” Het evenement sluit niet alleen aan bij het Heilig Jaar van Barmhartigheid, maar ook bij het Jaar van de Diaconie van de Franse Kerk.

Deze pelgrimage vanuit Amsterdam georganiseerd door het Drugspastoraat, maar ook het straatpastoraat en aanverwante besturen in Nederland. Deze organiseren ook een voor- en naprogramma – niet alleen een evaluatie, ook een mogelijkheid om later aan anderen te vertellen over deze – wat wij hopen – bijzondere ontmoeting met elkaar en de Paus.

032

Ze zijn vertrokken!

Ontvangst door de paus

De deelnemers aan het speciale jubileum zullen in het Vaticaan worden ontvangen door paus Franciscus. Op 11 november zal de paus een catechese aan hen geven. Op het programma staat ook een gebedswake met kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon. Op 13 november zal Franciscus voorgaan in een Mis voor de daklozen.

 

De Krijtberg ontving, n.a.v. onze fund raising op 2 oktober 2016, van Netwerk DAK (Door Aandacht Kracht) onderstaande reactie:

Geachte Bart Beckers SJ,

Graag willen wij u hartelijk bedanken voor de bijdrage aan het Project Jaar van Barmhartigheid – Dak en thuislozen op bezoek bij Paus Franciscus. De bijdrage is inmiddels ontvangen door Drugspastoraat Amsterdam. Mede dank zij uw bijdrage is het benodigde bedrag beschikbaar om met 39 Nederlandse dak- en thuislozen en hun begeleiders deel te nemen aan de pelgrimage naar Rome die plaats vindt van 11-13 november.

Zoals in de aanvraag al aangegeven zijn er vijf organisaties bij de reis betrokken: Drugspastoraat Amsterdam, DC de Bron Zaandam, Ervaring die Staat in Eindhoven en Dienst Kerk en Samenleving en Netwerk DAK.

Inmiddels zijn de deelnemers bekend en vertrokken. Er was veel belangstelling. De rode draad voor mensen om mee te willen zit vooral in kracht vinden, rust in het hoofd vinden en inspiratie op doen om het oude achter te laten en nieuwe wegen in te gaan. Er zijn in Amsterdam, Eindhoven en Limburg bijeenkomsten geweest waarbij de deelnemers kennis konden maken en zich konden voorbereiden op de reis. Zij maakten daarbij gebruik van een boekje dat door de organisatie Fratello2016 beschikbaar werd gesteld. Praktische zaken als busreis, eten onderweg en onderdak zijn geregeld.

Zoals gezegd is onze inzet om brede aandacht voor deze reis te vragen en zo de situatie van dak- en thuislozen en het wek van straatpastores bekender te maken. Op 20 november zal een uitzending van Kruispunt aan de reis worden gewijd. Een journalist van dit programma heeft al vooraf opnames gemaakt en zal ook in Rome filmen. Bij de voorbereiding in Limburg was RV Limburg aanwezig, en die zal ook komen bij het vertrekt van de groep. De groep zelf heeft een fotograaf in het midden en Netwerk DAK bericht tijdens de reis dagelijks via de facebookpagina.

Met vriendelijke groet, ook namens de mede organisatoren

Helma Hurkens, Coördinator Stichting Netwerk DAK

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator