Nederigheid, dé deugd bij uitstek

Deze zondag, 28 augustus, viert de Kerk het feest van de heilige Augustinus, de bekende kerkleraar en bisschop van Hippo. Augustinus is een van de grootste geesten die de christenheid ooit kende. Door de kwaliteit van zijn theologische traktaten. Ook en in het bijzonder door zijn spirituele wijsheid. Augustinus heeft veel nagedacht over nederigheid en hoogmoed. Voor Augustinus is duidelijk dat de hoogmoed de moeder is van alle zonde. Belangrijker echter is dat Augustinus veel heeft geschreven over de nederigheid, dé deugd bij uitstek van Jezus en dus van de christen.

Het spanningsveld tussen nederigheid en hoogmoed staat centraal in de evangelielezing van deze 22ste zondag van het jaar (Lucas 14, 1. 7-14). Jezus beschrijft er de onrust die zich soms van mensen meester maakt als ze, bij een feest, de beste plaats proberen te bemachtigen. Zijn relaas is zo herkenbaar. Je ziet het voor je ogen gebeuren.

De populariteit van Paus Franciscus heeft veel te maken met zijn nederigheid. Mensen houden van nederigheid. Zeker bij anderen. Je zou kunnen stellen dat de evangelies handleidingen zijn in nederigheid. Het zijn wegwijzers om ons leven te enten op de nederigheid van Jezus: de Mens die zo gehoorzaam was dat Hij zijn hele leven ontving van de Vader en aan Hem teruggaf.

Nikolaas Sintobin sj

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator