Lezing in de Krijtberg

door Emmanuel Van Lierde “10 jaar paus Franciscus – Hoe zijn naam een programma is”

Woensdag 1 maart 2023 om 19u30 in de pastorie van de Krijtberg; aanmelden tot en met dinsdag 28 februari via academie@krijtberg.nl 

Geen kosten: vrijwillige bijdrage voor koffie of thee.

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd op 13 maart 2013 tot paus gekozen en op 19 maart 2013, het feest van Sint-Jozef, geïnstalleerd als nieuwe bisschop van Rome. Die pauskeuze zorgde meteen voor drie primeurs: de eerste Latijns-Amerikaan en de eerste jezuïet als paus, maar ook de eerste die koos voor de naam Franciscus. Die naam omvat meteen een programma: in het spoor van de Poverello van Assisi gaan de zorg voor de armen en voor de aarde hem ter harte, bouwt hij aan vrede en ijvert hij voor de interreligieuze dialoog, en zoekt hij Gods kerk weer op te bouwen en te vernieuwen. Tien jaar later heeft hij op al die terreinen al bergen verzet. Het zijn ook onderwerpen en thema’s die niet alleen de katholieken ter harte gaan, maar alle mensen van goede wil. Juist over die grote uitdagingen van onze tijd heeft paus Franciscus iets te zeggen aan de wereld. Vaak klinkt zijn boodschap radicaal en verfrissend, uitdagend en tegendraads in tijden waar vooral conflicten, populisme, nationalisme en fake news domineren.

In deze lezing belicht filosoof en theoloog Emmanuel Van Lierde (Gent, 1976) de prioriteiten en de realisaties van paus Franciscus. Hij was van begin 2007 tot midden 2022 actief bij het christelijke opinieweekblad Tertio, waarvan de laatste vijf jaar als hoofdredacteur. Hij volgt voor dat blad ook al jaren intensief het reilen en zeilen in het Vaticaan. Hij is een bevoorrechte getuige van dit pontificaat en mocht de paus al herhaaldelijk ontmoeten, onder meer voor twee exclusieve interviews. Het meest recente gesprek met de paus verschijnt ook in zijn boek Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair (Davidsfonds, Antwerpen, 144 blz., € 15,99). Bergoglio komt bij velen over als progressief en revolutionair, maar klopt dat beeld wel? Of blijft hij als puntje bij paaltje komt een conservatieve kerkleider? Van Lierde onderzoekt dat in zijn boek, maar hij brengt vooral een analyse van de prioriteiten en de verwezenlijkingen van deze paus.

Deze lezing vindt plaats ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de verkiezing van paus Franciscus en ter lancering van het boek Paus Franciscus. De conservatieve revolutionair van onze spreker.

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator