Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing ‘De Dag des Heren’

april 4 @ 19:30 - 21:00

Paasspel over de opstanding van Jezus van Martinus Nijhoff en Ben Albach, door Francine Moormann-Albach en Peter van Dael SJ

Kosten: Vrijwillige bijdrage voor koffie en thee na afloop. 

SVP voor 29 maart opgeven bij Francine Moormann-Albach: email naar: pionier.adam@xs4all.nl


Vandaag de dag bestaan er diverse toneel- en muziekstukken over Pasen, maar meestal betreffen die de periode uit het bijbelverhaal die eindigt met de dood van Jezus. Er bestaat echter een ander Paasspel dat speelt in de drie dagen tussen zijn dood en zijn opstanding. Dit werd in 1949 geschreven door de dichter Martinus Nijhoff en geregisseerd door Ben Albach.

Zij hadden de jaren daarvoor een aantal andere lekespelen gemaakt, namelijk het Kerstspel “De ster van Bethlehem”(1941) en het Pinksterspel “Des Heilands Tuin” (1944). Deze stukken werden tijdens de oorlog tientallen malen door het hele land  opgevoerd en bleken een groot succes ondanks de dictatuur van de Nazi’s.

Na de bevrijding ontstond het derde stuk, namelijk het Paasspel ‘De Dag des Heren”, dat in 1950 in premiere ging. Dit spel is ieder jaar zo’n 25 maal over het hele land in diverse kerken met Pasen opgevoerd. Het is in 1950 voor de VPRO-radio uitgezonden en in 1953 voor de televisie. Daarna is dit spel in het vergeetboek geraakt en in de pas verschenen biografie over Martinus Nijhoff ontbreekt het geheel.

Op deze avond zal dit Paasspel weer onder de aandacht worden gebracht.

Hierbij zal gebruik gemaakt worden van bronnen zoals interviews, foto’s en oude geluids- en film-opnames. Door Peter van Dael zullen er bovendien over de thema’s uit het stuk  afbeeldingen van oude schilderijen worden getoond.

Gegevens

Datum:
april 4
Tijd:
19:30 - 21:00