Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Gezongen Dodenmetten

1 november 2019 @ 20:00 - 22:00

Dodenmetten, gezongen door de Schola Cantorum Amsterdam.

De liturgie van de Dodenmetten is een gepaste wijze om als trouwe kerkganger of als voorbijganger te verwijlen bij de tijdloze klanken van het gregoriaans en daarbij de overledenen van het afgelopen jaar te gedenken.

 

Dodenmetten  •  De Dodenmetten zijn de nachtelijke getijden die onderdeel uitmaken van het gebed voor de overledenen. Het getijdegebed en de mis voor de overledenen werden vanaf de negende eeuw reeds dagelijks voor de zielenrust van de overledenen gebeden. Deze getijden van vóór het Tweede Vaticaanse Concilie hebben traditionele kenmerken. Net als in de Donkere Metten van de Goede Week ontbreken het openingsvers, de hymne en de slotformules. De nadruk op het paasmysterie, die sinds Vaticanum II de uitvaartliturgie wederom beheerst, is hier niet aanwezig. Wel aanwezig zijn gedachten over het oordeel en vergiffenis van zonden, zoals we dat ook uit het Dies iræ kennen. De opbouw van deze metten is Romeins. Na de opening met Psalm 94 (95) worden drie nocturnen gebeden. In elke nocturne worden drie psalmen gezongen, waarna drie keer een lezing met responsorie gezongen wordt. De lezingen zijn naar oud gebruik uit het boek Job genomen.

De Schola Cantorum Amsterdam (SCA)  •  De SCA is een koor dat zich al geruime tijd richt op het zingen van getijden. Onder leiding van muziekwetenschapper Marcel Zijlstra vormen de benedictijnse Vespers de basis van dit koor. Deze dienst wordt elke zondag van september tot en met juni ten gehore gebracht in de Nicolaasbasiliek. In de getijden die de SCA zingt, maakt ze gebruik van de boeken van de abdij van Solesmes en van restituties van oud-koorleiders, zoals Wim van Gerven. Belangrijk hierin is de interpretatie van de neumennotatie uit het tiende-eeuwse Antifonale van Sankt-Gallen (SG 390/391), dat volgens de legende door de monnik Hartker samengesteld is. Daarnaast zingt deze schola sinds een aantal jaren de psalmen in de Nova Vulgata-vertaling. Deze twintigste-eeuwse bijbelvertaling combineert de vertrouwde taal van de Vulgaat met een exacte vertaling van de Hebreeuwse grondtekst.

De eeuwenoude liturgie die hier ten gehore gebracht wordt, biedt de mogelijkheid, om in de klanken van het gregoriaans te verstillen en te mediteren op de hoopvolle ontmoeting met onze heiland.

Gegevens

Datum:
1 november 2019
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

De Krijtberg
Telefoon:
020-6231923
Website:
www.krijtberg.nl

Locatie

De Krijtberg
Singel 446
Amsterdam, 1017 AV Nederland
+ Google Maps
Website:
www.krijtberg.nl