Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Concert Ignatius Cantate • toegang gratis

9 juni 2019 @ 15:00 - 16:00

Op deze Pinksterzondag kunt u een bijzonder concert bijwonen – in het kader van een tweevoudig 40-jarig priesterjubileum – namelijk de Nederlandse première van de Ignatiuscantate.

Deze cantate, een stuk voor koor, bariton, gitaar en ensemble, is gecomponeerd rond de teksten van Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïetenorde. Hij heeft een boekje geschreven dat “Geestelijke Oefeningen” heet. De bron van de Geestelijke Oefeningen is de eigen Godservaring van Ignatius. Toen hij merkte dat zijn inzichten ook anderen konden helpen, stelde hij ze op schrift, want als je een taal onder de knie wilt krijgen, een muziekinstrument bespelen of een computer hanteren: niets gaat zonder oefening. Ook het geestelijk leven niet. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijke, moet je je daarin oefenen.

Hoe zouden de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola klinken als ze zouden worden gezongen? Voor die vraag zag broeder Kris Oelbrandt, monnik van de abdij van Orval en componist, zich geplaatst toen hij twee jezuïeten van de Oude Abdij van Drongen (B) op bezoek kreeg. Zij hadden iets te vieren en gaven Kris de opdracht de Geestelijke Oefeningen op muziek te zetten. Het resultaat werd deze Ignatiuscantate.


De componist over het stuk:

De bariton verpersoonlijkt Ignatius, begeleid door gitaar omwille van de Spaanse sfeer. Zijn zang houdt het midden tussen spreken en zingen, de zogenaamde Sprechstimme. Deze techniek biedt de mogelijkheid om doorlopende tekst, proza (wat de Geestelijke Oefeningen zijn), toch lyrisch te maken door middel van buigingen in de stem en ritmische voordracht.

Op expressieve woorden schakelt hij over op “gewone” zang, hetgeen deze woorden extra glans geeft.

Het was ondoenbaar om de volledige Oefeningen op muziek te zetten. Daarom is gekozen voor enkel de meest kernachtige zinnen, aangevuld met teksten uit Bijbel en traditie. Deze andere teksten zingt het koor, begeleid door houtblazers. De inhoudelijke vergroting (aanvulling met andere teksten) wordt op die manier ondersteund door een muzikale vergroting (van bariton naar koor). Omwille van het universele gedachtegoed van Ignatius werd gekozen voor wereldtalen, namelijk het Spaans en het Engels.

De cantate bestaat uit zes delen: de vier fasen uit de Geestelijke Oefeningen, omkaderd door een uitgebreide proloog en een mijmerende epiloog. In de proloog staat de bekende tekst van Teresa van Avila, “Wat wilt Gij met mij doen?”, centraal: daarmee wordt het centrale motief van feitelijk de gehele Geestelijke Oefeningen verwoord, namelijk overgave en vertrouwen. Elk volgend deel begint met het citaat uit de Oefeningen, dat muzikaal en tekstueel aangevuld wordt door koor en ensemble. De epiloog is een lied, dat verschillende thema’s uit de cantate combineert en verzoent, zoals de retraitant aan het eind van de retraite zich verzoent met Christus.

Gegevens

Datum:
9 juni 2019
Tijd:
15:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Krijtberg

Locatie

De Krijtberg
Singel 446
Amsterdam, 1017 AV Nederland
+ Google Maps
Website:
www.krijtberg.nl