Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

3 koren in de eerste ochtendmis

17 juni 2018 @ 09:30 - 10:45

In de eucharistieviering van 9.30 uur zingen er 3 koren de gezangen.

 

Dirigent Robert van der Vinne   Robert van der Vinne (1968) is werkzaam als ensemblezanger en dirigent. Hij studeerde solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman. Vanaf 1995 behoort hij tot de vaste bezetting van het Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale uit Parijs beide onder leiding van Philippe Herreweghe. Hij zingt bij het Capella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss en heeft onder meer gezongen bij de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. In 2006 richtte hij het Goethe Trio voor ‘vertelconcerten’ op waarbij een literair verhaal begeleid wordt met liederen die bij de sfeer en inhoud van het verhaal passen. Tom Jansen is de verteller en Robert wordt op piano begeleid door Jeroen Serphati. Sinds 2015 heeft Robert het dirigeren weer opgepakt. Hij is vaste dirigent van het Oudemuziekkoor Bosch en Duin, het kamerkoor Capricciata uit Bussum en het kamerkoor Victoria uit Weesp.

Oudemuziekkoor Bosch en Duin   Dirigent Robert van der Vinne is medeoprichter van het Oudemuziekkoor Bosch en Duin dat gestart is op 1 oktober 2015. Het zingen van a capella koorstukken van de 14de tot en met de 19de eeuw staat centraal. Maar het is vooral het samen fijn muziek maken en het beste uit jezelf halen op een ontspannen manier wat dirigent en koor verbindt. Het koor geeft twee maal per jaar een concert waarbij vocale en instrumentale stukken worden afgewisseld. Professionele vocalisten en instrumentalisten treden daarbij zij aan zij op met koorleden die zelf ook een instrument bespelen.
Info: https://nl-nl.facebook.com/Oudemuziekkoor.Bosch.en.Duin/

Kamerkoor Capricciata   Kamerkoor Capricciata, ooit opgericht door Muziekschool Gooi Noord in Bussum, vierde in november 2017 haar 25-jarig bestaan. De muzikale leiding is sinds 1 september 2016 in handen van Robert van der Vinne. Het koor bestaat uit ± 20 leden en zingt klassieke muziek van alle tijden, wereldlijk en geestelijk. Voor meer informatie: www.kamerkoorcapricciata.nl.

Kamerkoor Victoria   Samen zingen in een fijne sfeer in een kamerkoor dat een hoog niveau nastreeft. Met dat doel is Kamerkoor Victoria in februari van dit jaar van start gegaan. In korte tijd werden zangers gevonden die deze wens, en de liefde voor muziek, delen. Met deze enthousiastelingen wordt wekelijks gerepeteerd in Weesp onder leiding van dirigent Robert van der Vinne. Het koor staat dus nog aan het prille begin van zijn bestaan. Het treedt 16 en 17 juni 2018 voor het eerst op. Hierna zal het koor verder gaan met een gevarieerd repertoire waarin ruimte is voor eeuwenoude en gloednieuwe muziek, a capella of begeleid.

Tomás Luis de Victoria – Missa Laetatus Sum   Tomás Luis de Victoria (ca. 1548-1611) is een van de drie grootste Spaanse polyfonisten van de 16de eeuw. Als jongeman trok hij naar de pauselijke residentie in Rome om daar meer dan twintig jaar te studeren en werken als musicus. De invloed van de dan al in Europa beroemde Italiaanse componist en kapelmeester Giovanni da Palestrina (1525-1594) is duidelijk herkenbaar in zijn muziek. Terug in Spanje heeft Victoria de rest van zijn leven alleen aan kerkmuziek gewijd en werd hij uiteindelijk priester bij de oratorianen. Hij heeft meer dan 20 missen, 45 motetten en enkele composities voor de liturgie geschreven. De Missa Laetatus Sum (vertaling: de mis ‘Verheugd ben ik’, naar psalm 122) is voor drie gelijkwaardige koren geschreven die meerdere melodielijnen afwisselend en gelijktijdig zingen. De koren zingen de Latijnse mis met het Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus/Benedictus en het Agnus Dei. Zij worden daarbij ondersteund door oude instrumenten zoals een zink (cornetto) en een baroktrombone. De drie koren bevinden zich alle drie op een andere locatie in de kerk. Dit zal een bijzondere beleving voor de toehoorders zijn. Een beleving die Victoria ook moet hebben gehad toen hij evenals Palestrina tweekorige wisselzang hoorde die klonk vanaf de twee balkons die boven de gelovigen in de San Marco-kathedraal in Venetië hingen.

 

Gegevens

Datum:
17 juni 2018
Tijd:
09:30 - 10:45