verbonden met de Krijtberg
verbonden met de Krijtberg

In deze dagen is de kruisweg natuurlijk een passende serie beelden om bij stil te staan. Toch zag ik in de kerk nog een andere afbeelding die vandaag de dag ook nog weer eens een veel intenser betekenis krijgt: de ‘Deposition’ (kruisafname) van Safec Zec, een kunstenaar afkomstig uit Bosnië die zelf moest vluchten in 1992 toen er in zijn land een bloedige burgeroorlog woedde. Hij wist wat hij afbeeldde: dood en verdriet, water en bloed, koorden die binden, dragen, verbinden, armen die vastgrijpen en omhelzen, handen die strelen en zorgen.

De lijdende die aangewezen is op de zorg. We denken en spreken in deze dagen vaak over verzorgenden die meer dan ooit belast worden met deze taken. De dood lijkt ons dichter genaderd dan wij konden vermoeden, en dan is het zaak om er bewust mee om te kunnen gaan op de manier die het gebeuren vereist.

Christus heeft zijn leven gegeven en wordt op dit schilderij uiterst zorgvuldig van het kruis genomen door drie jezuïeten die de orde vooruit hielpen in moeilijke tijden. Pignatelli werd met zijn medebroeders in 1767 uit Spanje verbannen; Roothaan moest eerst Rusland en later Rome verlaten; Arrupe werd geconfronteerd met de stromen vluchtelingen in de jaren 70. Zij gaven de moed niet op en putten kracht uit hun hoop en hun geloof. Zij stonden sterk in hun leven omdat zij het besef van de verrijzenis in zich droegen. En wie is de vrouw die de voeten van Jezus streelt en kust? Maria Magdalena? Maar zijn het niet alle vrouwen in onze kerk die de jezuïeten steunen bij hun werk? En zijn die paters niet vertegenwoordigers van de hele gemeenschap van gelovigen zoals wij die vormen?

Concreet kunnen we weinig doen momenteel, mede door de beschermende maatregelen van onze overheid. Maar onze houding is die van dit schilderij: de zorg delen, betrokkenheid uiten, met in ons midden Christus die ons voorging op de weg van dood naar leven.

Pater Ben Frie SJ, rector


Helaas hebben we de beslissing moeten nemen om kerk en pastorie geheel te sluiten. Als wij ons werk zouden blijven doen, lopen wij een te groot risico. Op zondag zullen we via een live stream de eucharistie blijven uitzenden om 10.00 uur. U kunt u daarbij aansluiten via het Facebook-profiel van de Krijtberg: die vindt u HIER  >>

Als u werkelijk in nood raakt en op ons toch een beroep wilt doen, kunt u ons bellen: 020 623 19 23 of via vraag het de rector’ of ‘vraag het de koster’

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator