De erfenis van Ignatius

Als parochiaan van De Krijtberg heeft u op 31 juli recht op een gebakje! Of een feestelijk glaasje wijn. Of een lekkere sigaar. Of wat dan ook, als het maar feestelijk is. Want 31 juli is een bijzondere dag. De Krijtberg, die bediend wordt door de jezuïeten, gedenkt die dag de stichter van de orde, Ignatius van Loyola.
Maar wat vieren we precies? Wat is de erfenis van Ignatius. In de kerk prijkt hij plechtig rechts vooraan, hoog boven ons, op een pilaar. Gekleed in een kazuifel, met een ernstige blik, ons een boek tonend. In dezelfde stijl als hij geschilderd is in de koffiekamer. Het vertelt eigenlijk weinig over wie hij was en wat hij ons nagelaten heeft.
Wat valt er dus te vieren? Ignatius zelf zou waarschijnlijk zeggen dat het grootste kado dat God hem gaf was: onderscheiding der geesten. God maakte hem vertrouwd met de diepte van zijn ziel en leerde hem Gods aanwijzingen te zien en te volgen. Niet in de vorm van de tien geboden, niet als een lijst van christelijke deugden en evenmin van verstandige goede voornemens, en ook niet in de vorm van wat hem vanwege de kerk geboden of verboden werd. Nee, God liet Ignatius merken dat de dingen een soort ‘smaak’ hebben. Ze proeven naar God, het goede, vrede, liefde, enzovoorts. Of niet. Want sommige dingen smaken juist naar cynisme, egoïsme, hardheid. Zo kreeg Ignatius van God inzicht in zijn ziel, en al snel hielp hij anderen om dat ook te krijgen.
Daar valt veel meer over te zeggen. En dat heb ik ook gedaan, namelijk in een stuk in het Katholiek Nieuwsblad. Hier vindt u de link. Om te lezen tijdens het gebakje, het glaasje, of de sigaar.

Jos Moons SJ

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator