Concert koor ‘Saudade’
Concert koor ‘Saudade’

Toegang gratis  •  op zaterdagmiddag 24 november geeft het Utrechtse Kamerkoor Saudade een concert in De Krijtberg in Amsterdam. Het koor brengt deze middag een gevarieerd programma van zowel religieus geïnspireerde als wereldlijke stukken, met als overkoepelend thema de zoektocht naar geborgenheid, naar een veilige plek om te schuilen.

Zo klinkt de genaderoep van de Spaanse renaissance componist Cristóbal de Morales ‘Peccantem me quotidie’. Maar ook het aangrijpende Davidslied van de Est Cyrillus Kreek uit 1914, naar psalm 22. Van hedendaagse componisten voert het koor onder meer het ingetogen ‘O frondens virga’ uit van de Amerikaan Drew Collins, naar een thema van Hildegard von Bingen, en een uitbundig Ave Maria van de Japanner Ko Matsushita.

De muziek komt dus uit alle windstreken; zij bindt zich niet aan grenzen. Hopelijk echter weet het publiek zich deze middag geborgen, al is het maar voor even. En waar zou dat beter kunnen dan in een voormalige schuilkerk, de mooi geornamenteerde Krijtberg aan het Singel in Amsterdam? Tot ziens op 24 november!

Saudade bestaat uit zo’n 20 tot 25 zangers en staat onder leiding van Vincent Doek. Kamerkoor Saudade ontleent zijn naam aan het Portugese woord ‘saudade’, wat staat voor een gemoedstoestand van de ziel, het weemoedig verlangen naar mensen en ervaringen die nog slechts als mooie herinnering bestaan. Dit poëtische woord raakt de kern van wat het koor in zijn muziek wil overbrengen: een gevoel van schoonheid, heimwee en vergankelijkheid.

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator