Aloysius VastenActie 2019

De werkgroep diaconie heeft voor de vasten van 2019 als project gekozen JRS – Colombia en Venezuela. JRS staat voor Jesuit Refugee Service. Dat is een internationale organisatie, 40 jaar geleden opgericht door de Jezuïeten, om vluchtelingen te helpen bij onderwijs aan kinderen en volwassen, steun voor levensonderhoud, verdediging van hun rechten en komen tot verzoening.

Vanaf dit weekend tot en met Pasen kunt u een bijdrage doen. Dat kan op de volgende manieren: 1. bij uitgaan van de weekendvieringen staan er collectanten bij de ingang van het kerkgebouw; 2. tijdens de openstelling van het kerkgebouw in de speciale collecte-kist bij de entree of 3. overmaken op de bankrekening van onze diaconale werkgroep via R.K. Stichting De Krijtberg NL21 ABNA 0589987259 o.v.v. ‘Vastenactie 2019 JRS Venezuela&Colombia’. Hartelijk dank!

Foto: Inburgeringsles


Onderstaand meer informatie over de Jesuit Refugee Services:

JRS in Venezuela  •  Meer dan 2,3 miljoen Venezolanen zijn sinds 2014 van huis weg gevlucht omwille van overheidsrepressie en een hyperinflatie (een inflatie van 593 % voor de consumentenprijzen). Er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen, aan energie (benzine, gas, elektriciteit) en aan water. Ongeveer 75% van een bevolking (30 miljoen Venezolanen) is ondervoed. Daarom ontvluchten de Venezolanen hun land. Men schat een 5.000 per dag. Deze vluchtelingenstroom is een van de grootste in de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Midden in deze Venezolaanse crisis richt JRS Venezuela zich op het herstellen van sociale cohesie en van het vertrouwen van mensen in elkaar. Momenteel steunt JRS 11.500 personen in Venezuela.


JRS in Colombia  •  De Colombiaanse burgeroorlog met het Lichtende Pad begon in 1964. Miljoenen mensen raakten op de vlucht in hun eigen land. Tot op vandaag duurt het conflict voort. Er is wel een vredesakkoord getekend maar dat moet nog steeds werkelijkheid worden. Sociale en politieke leiders worden nog altijd door gewapende strijders onder druk gezet, een middel tot sociale en territoriale controle.

Er zijn in Colombia meer dan 8 miljoen geregistreerde binnenlandse ontheemden (IDP’s = internally displaced person – binnenlandse vluchtelingen). Dat is de grootste IDP-bevolking ter wereld. In het afgelopen jaar krijgt het land ook te maken met een instroom van een miljoen vluchtelingen uit Venezuela.

JRS Colombia begon zijn werk in 1995, bij de binnenlandse vluchtelingen.. Ook hier werkt JRS aan een goede verstandhouding tussen vluchtelingen en plaatselijke bevolking. Met beroepsopleiding leert JRS vluchtelingen zelf in hun levensonderhoud te voorzien en met gemeenschapsprogramma’s probeert JRS vluchtelingen en de plaatselijke bevolking met elkaar te verzoenen.

JRS in Colombia is werkzaam bij 21.000 van die miljoenen vluchtelingen.

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator