8e zondag door het jaar
8e zondag door het jaar

“En wat maak je je bezorgd over je kleren? Leer van de lelies op het veld hoe ze groeien. Ze werken niet, ze spinnen niet. Maar Ik zeg jullie: zelfs Salomo met al zijn pracht en praal ging niet gekleed als een van hen” (Matteüs 6:28-29). Deze uitspraak van Jezus is ook onderdeel van de Bergrede, waar we deze zondagen in de liturgie uit lezen. Misschien is februari niet de beste tijd van het jaar om deze tekst te horen, want je kunt niet even naar buiten lopen om te zien waar Hij het over heeft. Wel veel ‘Salomo’, want aan kledingzaken geen gebrek in de binnenstad van Amsterdam, maar bitter weinig vers groen. De bloemenmarkt geeft ons wel veel moois te zien en is zeker de moeite waard, maar dat is toch meer menselijke dan goddelijke inspanning. De natuur moet de lente van 2017 nog in de vingers krijgen.

Ofschoon dat in de tijd van Jezus, met een veel minder verstedelijkte samenleving, toch wel anders was, moest Hij ook toen zijn toehoorders wijzen op het onderscheid tussen het Rijk van God en het rijk der mensen. Met de Zaligsprekingen aan het begin van de Bergrede had Hij ze zonder zwembandjes in het diepe water van het geestelijke leven gegooid. Met deze tekst leert Hij hen zwemmen: wat betekent het om te leven, als je dat wilt doen op een manier, zoals God dat bedoelt?

Allereerst door te (durven) vertrouwen op de Voorzienigheid. Ook zijn toehoorders kenden de uitspraak van Jesaja (49:14-15): “Zal een vrouw haar zuigeling vergeten, een moeder zich niet erbarmen over het kind van haar schoot? En zelfs als die het zouden vergeten; Ik vergeet u nooit!” Ze wisten dat God zijn volk niet vergeet, dat Hij zijn verbond altijd zal onderhouden. Regelmatig wordt dat verbond op de proef gesteld door individuen en de gemeenschap, maar leven in de belofte van het verbond betekent dat herstel altijd mogelijk is.

En dus gaat het, naast vertrouwen, ook om keuzes maken: in en voor welk koninkrijk wil ik leven? Wie wil ik ten diepste dienen? Waar zoek en verwacht ik mijn  heil? En ben ik nederig en moedig genoeg om, als ik struikel, mij weer omhoog te laten helpen door mijn hemelse Vader, die zich als een moeder over mij ontfermt?

 

Bart Beckers SJ

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator