4e zondag van Pasen
4e zondag van Pasen

Aanstaande zondag 12 mei wordt de zondag van de Goede Herder genoemd. In het evangelie van die dag lezen we: Mijn schapen luisteren naar mijn stem, ik ken ze en zij volgen mij. Ik geef ze eeuwig leven: ze zullen nooit verloren gaan en niemand zal ze uit mijn hand roven (Johannes 10:27-28). Jezus, de goede herder, is niet de zoetsappige Jezus met het schaapje op de schouders van de vrome prentjes. En de gelovigen zien zichzelf niet meer als domme en volgzame schapen, maar als mondige mensen. Het Bijbelse beeld van de herder is een krachtig beeld dat verwijst naar Jezus die zijn schapen kent en zich voor hen inzet met gevaar voor eigen leven. Op een prent uit 1537 verdedigt de herder zijn kudde tegen een wolf, terwijl de huurling (rechts) op de vlucht slaat. Links leidt de herder zijn kudde door de deur van de schaapskooi naar buiten, terwijl een rover langs het dank binnen probeert te komen. Rechts op de achtergrond verzamelt de goede herder ook de schapen die niet tot zijn kudde behoren.

Predikant van dit weekend: Peter van Dael SJ

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator