32e zondag door het jaar
32e zondag door het jaar

Tien meisjes. Als Jezus gelijkenissen vertelt, dan is het opletten geblazen. Zo ook vandaag bij de gelijkenis over de wijze en de dwaze meisjes. Ook deze gelijkenis heeft weer iets dat ons gemakkelijk in het verkeerde keelgat schiet.

Is het midden in de nacht; hebben ze met z’n tienen zitten wachten op de komst van de bruidegom; zijn ze allemaal een tijdje in slaap gesukkeld, maar ze bleven samen op hun post om samen naar het feest te gaan. En dan is het zover. En dan willen die zogenaamde verstandigen niet een beetje van hun olie delen met die inderdaad behoorlijk domme collega’s, die op het springende moment hun lampen niet aan ‘t branden krijgen. Bij velen van ons komt dan ongetwijfeld spontaan de gedachte op: Wat ‘n onsportieve trutten!

Precies! En dan is het dus opletten geblazen. Want Jezus vertelt geen verhaal over een stel onsportievelingen.

En dan kan ik nu wel gaan uitleggen dat je dit verhaal moet lezen tegen de achtergrond van de gemeente van Matteus, waarin een groep de weg van Jezus wilde volgen, terwijl anderen trouw de wet van Mozes wilden naleven. Maar dat raakt niet echt de kern van ons onbegrip.

Ik kan u ook uitleggen dat je niet moet denken aan van die mooie één-pits-olielamjes, die best zuinig branden, maar die je toch van tijd tot tijd moet bijvullen. Maar dat je veeleer moet denken aan fakkels, die je in een potje olie moet duwen alvorens ze in brand te steken. Die fakkel zoog zich dan vol en dan bleef er inderdaad niets over om te delen. Maar ook dat lost ons ongenoegen niet echt op.

Want de echte pijn zit ‘m niet in die al of niet brandende fakkels. Tenslotte branden immers ook de fakkels van de domme meisjes. De pijn zit ‘m in het feit dat de bruidegom hen toch niet binnen laat. Dat de bruidegom tegen hen zegt: “ik ken u niet!” Dat doet echt pijn. Zou God ons niet kennen als wij zo dom zijn om onze zaken niet op orde te hebben? Of wanneer zegt God tegen u of mij: “Ik ken jou niet!” Stof om dit weekend eens goed over na te denken.

Predikant van dit weekend: Gregory Brenninkmeijer SJ 

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator