2e zondag Advent
2e zondag Advent

De stem van de roepende in de woestijn. De Tweede Zondag van de Advent is de zondag van Johannes de Doper. Hij is de voorloper. Degene die de komst van de Messias aankondigde én Hem heeft aangewezen toen Hij eenmaal was gekomen. ‘De Stem van de Roepende in de woestijn’ had Jesaiah hem genoemd. “Ik ben de Messias niet” zei Johannes, toen de mensen bij hem aandrongen met hun vragen: “Wie bent u eigenlijk”? “Die na mij komt is groter dan ik. Ik ben niet waard zijn schoenriem vast te maken”.

Maar hij was wel een Roepende! En hij werd gehoord. Van alle kanten kwamen er mensen naar hem toe. Ze wilden horen wat hij te zeggen had. Wat Johannes te zeggen had was harde taal: “Verlaat jullie slechte levenswijze. Kom tot inkeer. Alleen dan kun je een vernietigend oordeel ontlopen en ruim baan maken voor een Messiaanse tijd.”

Het lijkt wel een beetje een sprookjesfiguur, die Johannes, roepend in de woestijn. We kennen zijn verschijning maar al te goed en hebben zijn oproep al zo vaak gehoord. We liggen er niet meer wakker van. Met wie hem vergelijken in onze tijd? Ik denk dan aan Al Gore. Eens bijna president van de Verenigde Staten. Nu voorvechter voor het behoud van onze planeet. Onlangs is er weer een film van hem verschenen waarin hij laat zien hoe wij met z’n allen ons klimaat verzieken en daar lang niet voldoende van wakker liggen. Ja, hij heeft een grote aanhang. Grote massa’s horen wat hij zegt, komen onder de indruk en doen wat ze kunnen om het onheil af te wenden. Maar de machtigen, degenen die de grote beslissingen nemen, zijn niet in staat te doen wat gedaan moet worden. Het lijkt wel of de ellende groter, de gevolgen ernstiger en de woestijn onherbergzamer moet worden. Al Gore kan het niet maken. Hij is een roepende in de woestijn van onze overvloed. Wij moeten blijven uitzien naar een die groter is dan hij. “Wek uw kracht op, en kom ons bevrijden! Kom, Heer Jezus, kom…!

Predikant van dit weekend: Gregory Brenninkmeijer SJ.

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator