28e zondag door het jaar
28e zondag door het jaar

Sommige mensen houden er merkwaardige gewoontes op na. Ze zijn specialist om zichzelf op recepties en feesten zonder uitnodiging binnen te smokkelen. Ze horen er helemaal niet thuis. Dat belet hen niet om lekker te eten en te drinken, op kosten van hun onbekende gastheer of gastvrouw.

De vergelijking die Jezus ons deze zondag aanbiedt gaat over zo’n feest in hoge kringen. Er is een koning die uitnodigt voor de bruiloft van zijn zoon. Het verloop van het feest is onverwacht. Zowel de houding van de koning als die van de oorspronkelijke gasten roepen heel wat vragen op. Waarom vertikt die eerste groep gasten het om naar de bruiloft te gaan. Ze moeten toch beseffen dat het een heel bijzonder, een koninklijk feest zal zijn. En wat te denken van het feit dat uiteindelijk de koning zo ongeveer iedereen gaat uitnodigen, “slechten zowel als goeden”?

Eigenlijk stelt Jezus ons in de parabel de vraag of wij wel echt verlangen zijn Eucharistie te vieren. Of wat wij dag in dag uit wel en niet doen niet soms doet vermoeden dat wij eigenlijk andere prioriteiten hebben. Hoe godsverbonden leven wij? Nemen wij tijd voor gebed? Hoe beleven wij het gebod van de naastenliefde, in onze omgeving, op ons werk, naar armen toe…? Hoe gaan wij om met de evangelische raden van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid?

Predikant van dit weekend: Nikolaas Sintobin SJ

 

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator