26e zondag door het jaar
26e zondag door het jaar

“Geeft je ‘handy’ aanleiding tot zonde…”  Tijdens mijn fietsvakantie in Oostenrijk zat ik op een terrasje een ‘Gespritzter Apfelsaft’ te drinken. De ober had het druk. Aan elk tafeltje zaten twee of meer mensen van de schaduwrijke plek te genieten. Wat me opviel was dat niemand met z’n tafelgenoot aan het praten was. Ieder zat met z’n ‘handy’ (Duits voor mobieltje) in de hand te typen of te spreken met een onzichtbaar persoon. We verbinden ons in dit digitale tijdperk blijkbaar gemakkelijker met iemand veraf dan met degene die naast of tegenover ons zit. Het digitale tijdperk biedt tal van mogelijkheden om te communiceren met een groot netwerk, veraf of dichterbij. Maar wat voor gevolgen heeft dat voor onze communicatie en relatie met degenen die we onze naaste noemen? Met wie verbind ik me het eerst als ik thuiskom? Met mijn wereldwijde netwerk of met degenen die lijfelijk aanwezig zijn? Zoek ik daarbij ook de verbinding met die Ander-met-de-hoofdletter? In het evangelie van deze zondag horen we Jezus zeggen: “Geeft je hand je aanleiding tot zonde, hak hem af!” We kunnen deze  woorden ook toepassen op ons digitaal gedrag dat de verbinding met degenen naast ons verstoort. “Geeft je ‘handy’ je aanleiding tot verstoring van de verbinding met de (A)ander (=zonde), werp hem weg!”

Predikant van dit weekend: Bart van Emmerik SJ

About the Author

Krijtberg
Krijtberg
administrator